17. Noteflight — Music notation for a connected world.


http://www.noteflight.com/YLEISTÄ: Selainohjelman kautta toimiva selkeä ja ominaisuuksiltaan varsin kattava online-nuotinkirjoitusohjelma. Käytettävissä sekä maksuton kevytversio että maksullinen ns. premium-versio (Crescendo), myös demokäyttö (ilman tallennus- ja tulostusmahdollisuutta) mahdollista (Try A Live Demo –painike).

Nuottimateriaali säilytetään pilvipalvelimella käyttäjän luomalla omalla tilillä, joko yksityisenä tai muille avoimena, sieltä myös vaivattomasti linkitettävissä tai sähköpostitettavissa. Soveltuu näin ollen hyvin erilaisten yhteisöllisten projektien työkaluksi.

Ei suljettu systeemi vaan musiikkia voidaan myös ekportoida tai importoida sekä standardissa XML -notaatiomuodossa että MIDI -tiedostoina. Nuottien toisto audiona eli instrumentit samplepohjaisia.

Myös maksuttomassa versiossa moniin tilanteisiin riittävä määrä ominaisuuksia, mm. yli kymmenen soitinta, rajaton määrä viivastoja, kitara- ja bassotabulatuurit, sivun asetusten muuttaminen, tulostusmahdollisuus (eli muunnettavissa tarvittaessa myös pdf-dokumentiksi) jne.
3 kommenttia:

Hannu Riikonen kirjoitti...

Opasvideo:

http://www.noteflight.com/info/sign_up#video

Hannu Riikonen kirjoitti...

Edistyneempi eli premium-versio Noteflight Crescendo -palvelu maksullinen (49 $/vuosi), lisäominaisuuksina enemmän nuottisivuja (partituureja), enemmän soittimia, nuottien kirjoittaminen midikontrollerilla (step mode eli askelittain), mikseripaneeli jne.

Videotutoriaali Crecendo –versiosta:

http://www.noteflight.com/info/sign_up#video

Hannu Riikonen kirjoitti...

KÄYTTÖOHJEITA (MAKSUTON VERSIO):

UUDEN NUOTIN ALOITTAMINEN: New Score -painike (valitse joko Private (eli yksityiskäyttöön) tai Share (Noteflight-yhteisölle jaettava). Alussa aukeava nuotti on kaksi riviä (diskantti- ja bassoavain) käsittävä pianopartituuri.

UUSIEN VIIVASTOJEN/INSTRUMENTTIEN LISÄÄMINEN: Staff/Add Part Above Staff - Add Part Below Staff.

SOITINTEN MUUTTAMINEN: Valitse ensin viivasto, käytä käskyä: Staff/Change Instrument.

NUOTTIEN (JA MUIDEN MERKKIEN) KIRJOITTAMINEN: Klikkaa haluamaasi tahtia, ja valitse kesto kursorin viereen ilmestyvästä valikosta (aluksi valittava taukovalikosta). Ensin kirjoitetaan nuotti, ja jälkeenpäin valitaan sen kesto ja muut ominaisuudet (edelliset voimassa niin kauan kunnes muutetaan).

NUOTTIEN (JA MUIDEN MERKKIEN PYYHKIMINEN): Valitse ko. nuotti/merkki ja klikkaa ilmestyvästä valikosta roskakorin kuvaa.

TAHTIEN LISÄÄMINEN: Klikkaa tahtiviivan yläpuolelle ilmestyvää + -merkkiä.

TAHDIN POISTAMINEN: Klikkaa nuottiviivan päälle ilmestyvää pientä - -merkkiä (huom. Edit/Delete –käsky poistaa vaan nuotit ja muut merkit valitusta tahdista).

KERTAUSMERKIT, TAHTIVIIVOJEN MUUTTAMINEN: Klikkaa tahtiviivaa ja valitse haluamasi merkki ilmestyvästä valikosta.

LAULUN SANOJEN KIRJOITTAMINEN: Klikkaa haluamaasi nuottia (muuttuu punaiseksi), valitse ilmestyvästä valikosta la-työkalu eli LYRICS (Ctrl+L).

SOINTUJEN KIRJOITTAMINEN: Klikkaa haluamaasi nuottia ja valitse ilmestyvästä valikosta A7-työkalu (Chord symbol, K)

NUOTIN SOITTAMINEN: Soittonappulat (Play/Stop) vas. alareunassa (toimii myös Spacebar –näppäimellä tai P-näppäimellä), myös valikosta: Play/Play From Start, Play/Stop jne.. Yksittäinen tahti voidaan soittaa tahtinumeron viereen ilmestyvästä pienestä play-painikkeesta.

SIVUN ASETTELUJEN MUUTTAMINEN: Klikkaa tahtiviivaa ja valitse ilmestyvästä valikosta System Break (tai: Enter) (=rivinvaihto), tai valitse valikosta Page Break (tai: Ctrl+Enter) (=sivunvaihto)