52. Soundation Studio (soundation.com)

http://www.soundation.com/studio/YLEISTÄ:

Virtuaalisia soittimia, reaaliaikaisia efektejä, miksausautomaatiota yms. edistyksellisiä ominaisuuksia sisältävä online -DAW (= Digital Audio Workstation) eli midi- ja audioraituri. Kaupallinen (maksullinen), mutta myös maksuton versio toimiva ja käyttökelpoinen esimerkiksi pedagogisissa yhteyksissä.

OMINAISUUKSIA:

Alkuasetuksena 4 audioraitaa ja 1 midiraita (raitoja voidaan lisätä alareunassa olevista + -painikkeista). Raitojen säädöt: FX (efektien lisääminen), S (=solo, soolotus) M (= mute, vaimennus), lisäksi säätimet äänenvoimakkuudelle ja panoroinnille.

Raitojen ääntä muokattavissa efekteillä (11 kpl: Filter, Reverb, Delay, Degrader, Phaser, Distortion, Compressor, Equalizer, Limiter, Fakie, Tremolo).

Instrumentti- eli midiraidoille voidaan valita äänilähteeksi kaikkiaan 9 erilaista virtuaalisoitinta: 4 syntetisoijaa (Mono, SuperSaw, Simple, The Wub Machine), 2 rumpukonetta (DrumMachine, SPC), 2 sampleria (SAM-1, GM-2) ja kohinageneraattori (Noiser).

Raidoilla lisäksi miksausautomaatio, tässä tapauksessa äänenvoimakkuuden ja panoroinnin ohjaus graafisen käyrän avulla (Display Off -valikko).

KÄYTTÖOIKEUKSISTA (KIRJAUTUMISET, MAKSUT, TALLENNUS- JA JULKAISUMAHDOLLISUUDET YMS.):

Perusominaisuuksiltaan toimii maksutta ja ilman kirjautumisia. Myös mixdown eli valmiin miksauksen tuonti omalle koneelle joko omana ns. projektitiedostona raitamuodossa (.sng) tai normaalina kaksiraitaisena audiotiedostona (wav -muodossa) mahdollista. Teoksen julkaisu ko. yhteisön sivulla vaatii kirjautumisen ja maksuttoman tilin luomisen (Sign Up: Get Free Account –painike).

Omia äänitiedostoja tai äänityksiä sisältävän teoksen tallentaminen ja julkaiseminen vaatii maksullisen tilin (maksullisilla tasoilla myös enemmän ominaisuuksia, laajempi äänikirjasto, enemmän tilaa pilvipalvelimelta jne.).

TOIMIVUUS (TEKNISET VAATIMUKSET YMS.): Vaatii Adoben Flash -playerin. Omien äänten tallentaminen pilvipalvelimelle vaatii AudioLocker -sovelluksen asentamisen ja Adobe Air -pluginohjelman (maksuton).


3 kommenttia:

Hannu Riikonen kirjoitti...


LISÄMATERIAALEJA:

Opasvideoita:

http://soundation.com/learn/videos

Hannu Riikonen kirjoitti...


KÄYTTÖOHJEITA:

YLEISTÄ:

Raitoja on kahta päätyyppiä, äänitiedostoille tarkoitettuja ääni- eli audioraitoja (väriltään harmaita) ja midillä toimivia instrumenttiraitoja (väriltään sinisiä) (tämän lisäksi master -raita tai -kanava, joka saadaan näkyviin käskyllä: View/Show Master Channel) (väriltään punainen).

ÄÄNITIEDOSTOJEN TUONTI AUDIORAIDOILLE:

Väriltään harmaille audioraidoille voidaan tuoda kirjaston valmiita ääniä, niitä hiirellä raidalle hinaamalla (maksuttomia ääniä on Library –välilehdellä, Premium Sounds -välilehden äänet maksullisia). Voit kuunnella ääniä ennakolta klikkaamalla niitä kahdesti.

Jos raidalle tuomasi äänet ovat eri tempossa tai eri sävellajissa kuin projektisi, ohjelma kysyy lupaa muuttaa äänen tempoa tai sävelkorkeutta (Time Stretch- ja Pitch -vaihtoehdot).

Myös äänimateriaalin tuonti omalta koneelta (File/Import Audio File) ja äänittäminen oman koneen kautta mikrofonilla mahdollista, mutta tällaisen teoksen tallentaminen vaatii maksullisen tilin omistamista.

Lisää audioraitoja voit tehdä vas. alareunan + -painikkeesta. Raidan saat pois valitsemalla sen ja painamalla Delete -painiketta.

ÄÄNITIEDOSTOJEN EDITOINTI:

Voit muokata raidalla olevaa ääntä sen kuvaa kopioimalla, leikkaamalla ja liittämällä (Edit -valikko: Cut/Copy/Paste). Äänen keston pidentäminen onnistuu myös äänen kuvan oik. yläkulmasta vetämällä. Myös äänitiedoston pilkkominen (leikkaaminen) mahdollista (saksien kuva -painike).

MIDIRAITOJEN JA VIRTUAALISOITINTEN KÄYTTÖ:

a) tee ensin uusi midiraita (klikkaa + -painiketta jossa nuottien kuva),

b) valitse soitin eli käytettävä äänilähde raidan valikosta (esim. Simple, Mono, SuperSaw jne.). Jos haluat muokata soittimen soundia se avautuu samasta valikosta Edit Instrument -käskyllä.

c) musiikin tekeminen pianorullanotaatiolla piirtämällä: kaksoisklikkaa midiraitaa jolloin siihen ilmestyy sininen alue, nuottipohja (Note Clip) ja pianorullanotaatio, johon nuotit piirretään palkkeina kynätyökalulla. Palkkien (nuottien) rytminen tarkkuus (eli kvantisointi) valitaan Quantize –valikosta. Piirrettyjä nuotteja voidaan muokata valintatyökalua (nuoli) käyttäen.

d) musiikin tekeminen äänittämällä, hiirellä virtuaalista koskettimistolla (tai näppäimistöllä) soittaen:

… valitse raita ja käytettävä äänilähde (syntetisoija) raidan ylimmästä valikosta (esim. Simple, Mono, SuperSaw).

… ota esille virtuaalikosketin (koskettimiston ikoni oik. alakulmassa, tai käskyllä: View/Show Virtual Keyboard).

… paina Record -painiketta (play -painikkeen vas. puolella) ja soita musiikki hiirellä virtuaalikoskettimistolla (tai tietokoneen näppäimistöllä).

Metronomin (eli klikin) saat kuuluviin Record -painikkeen vas. puolella olevasta painikkeesta.

Voit tuoda midi- eli instrumenttiraidalle myös valmiin miditiedoston (File/Import Midi File) ja asettaa sille äänilähteeksi jonkin virtuaalisoittimen.

Hannu Riikonen kirjoitti...

RAITOJEN EFEKTOINTI:

Sekä audio- että midiraitojen musiikkia voidaan muokata lisäämällä raidoille efektejä FX –valikosta. Efektejä on kaikkiaan 11 kappaletta:

Filter (suodin), Reverb ((tila)kaiku), Delay ((viive)kaiku), Degrader (samplaustaajuuden pienentäjä), Phaser (”feiseri”), Distortion (särö), Compressor (kompressori), Equalizer (ekvalisaattori eli taajuuskorjain), Limiter (limitteri), Fakie, Tremolo (tremolo).

Kukin efektilaite tulee säätöineen esille sen valinnan jälkeen. Voit käyttää samalla raidalla useampia eri efektejä.

MIKSAUSAUTOMAATIOSTA:

Raitojen materiaalia voi muokata myös ns. miksausautomaatiolla, eli voit muuttaa raidan äänenvoimakkuutta tai panorointia (äänen sijaintia) piirrettävän käyrän avulla:

… valitse Display Off -valikosta: Volume (äänenvoimakkuus) tai Pan (panorointi)

… piirrä esille tulevaan käyrään haluamasi muutokset

huom. Display Off = automaatio piilossa, äänen kuva näkyvissä).

Sinisessä instrumenttiraidassa voit automatisoida lisäksi erilaisia ko. raidan soittimen säätöjä.

TEOKSEN TALLENNUS:

Raitamuotoinen tallennus Soundationin omassa .sng –tiedostomuodossa tapahtuu käskyllä: File/Export .sng File. Tällöin voit avata teoksen raitoineen jälkeenpäin muokkausta varten tai lähettää sen muille jatkotyöskentelyä varten.

Valmiin teoksen tallentaminen .wav -muotoiseksi audioksi tapahtuu File/Mixdown –käskyllä (tallentaminen omalle koneelle: Save As .wav, julkaiseminen verkossa: Publish and Share). Tällöin teosta ei voi enää muokata (muuten kuin äänenkäsittelyohjelmalla), sillä se tallentuu kaksiraitaisena eli stereomuodossa olevana äänitiedostona.